De-a lungul anilor, Costel Câmpeanu, 57 ani, a devenit o figură în fotbalul românesc, de la implicarea în meciuri aranjate până la evoluții fantastice în Liga 1 sau în cupele europene. E portarul cu cele mai multe prezențe în prima divizie, 470, cu partide strânse la FCM Bacău, Dinamo, Bistrița și Ceahlăul. Puțină lume îi cunoaște însă o altă fațetă, adică incredibila afacere a lui „Burebista”, care vinde rochii de mireasă. „Nu m-a interesat să arunc banii pe jeep-uri”. Fostul goal-keeper povestește episodul simpatic prin care a intrat în bussines și cum îi merge pe piața de evenimente.
Chiar în centrul Bacăului, lângă fostul hotel ”Moldova” ajuns acum o ruină, ”Chic Boutique” e magazinul deținut încă imediat după Revoluție de familia Câmpeanu. ”Am început acolo cu o consignație, că erau vremurile când lumea aducea înnebunită marfă din Polonia, Turcia și China, de la aur până la chiloți. Vindeam și opream un comision”, rememorează Costel momentele de început ale afacerii.
A ajuns să se îndrepte dintr-o întâmplare către industria nunților. ”Prin ‘92, jucam un meci cu Bistrița la Craiova și m-a abordat un domn, că vrea să discute ceva cu mine. Nu înțelegeam ce dorea, nu prea aveam chef să stau de vorbă. A apucat doar să-mi zică despre faptul că știa că am un spațiu comercial în Bacău și dacă aș fi interesat să vând rochii de mireasă. Mi s-a părut interesant și așa am plecat pe acest drum”, își aduce aminte Câmpeanu.
Antrenor la Bistrița era nea Costel Cârstea. M-a văzut că m-am așezat la masă cu omul respectiv, că iau notițe, m-a întrebat ce s-a întâmplat, cine e individul. I-am zis: Stai liniștit, că nu negociez ca să vând meciul!”, Costel Câmpeanu pentru Prosport
De afacere se ocupă de aproape 30 de ani soția lui Câmpeanu, Daniela, pentru că ”eu n-am timp. Mai trec uneori pe acolo să beau o cafea și intru în vorbă cu câte un client. Cât stă soția la probe cu viitoarea mireasă, mai rămân la taclele cu însoțitorul. Lumea mă cunoaște, bineînțeles, mă întreabă ce facem cu fotbalul în Bacău și la toți le spun că, atâta vreme cât n-o să avem un stadion serios în oraș, nu vom mai exista pe hartă”.
”Au venit la mine inclusiv foști jucători băcăuani, Florin Petcu, Andronic, mulți au trimis rude, fiindcă știu că suntem oameni serioși. Oamenii cumpără în general cam tot setul, nu numai rochii de mireasă, ci și costumul mirelui, lumânări, jartiere, tot ce trebuie. Cu Dana se înțeleg, că mai face discounturi”, completează Câmpeanu.
Sunt produse pentru toate buzunarele. Avem și rochii de 2.000 de lei, dar și de 4.000-5.000 de lei. Ne-a fost destul de greu în pandemie, când s-au închis evenimentele, dar șansa a fost că spațiul e al nostru, nu e închiriat. Altfel, trebuia să plătim, chiar dacă activitatea era zero. Acum s-au dezghețat lucrurile”, Costel Câmpeanu pentru Prosport
Dincolo de bussines, Câmpeanu își câștigă pâinea în calitate de profesor la LPS Bacău, de unde s-a și lansat în fotbal. ”Am vrut să merg pe antrenorat la un moment dat, mi-am luat licențele, au existat câteva oportunități să merg și cu Mircea Rednic în staff, să mă ocup de pregătirea portarilor, dar m-am lăsat de ideea asta. Nu mai vreau să plec de acasă, am stat o viață pe drumuri, am simțit nevoia să rămân aproape de familie”, explică ”Burebista”.
A prins un post la LPS după ieșirea din activitate a profesorului Nicolae Ursache, fostul portar al Bacăului din perioada lui Dembrovschi și Vătafu.
”Nu prea știam eu cu ce se mănâncă partea didactică, dar mi-am dat toate examenele de titularizare, definitivat și am început o treabă frumoasă. Dacă-mi spunea cineva în 2005, când m-am apucat de antrenat, că în 2015 vom ajunge la pământ cu fotbalul în Bacău și nu numai, lăsam naibii de la început meseria asta. Oricum, nu vedeți cum sunt tratați azi tehnicienii în România? Nici n-apuci să-ți desfaci bagajele, că trebuie să pleci. Toți vor performanță de pe o zi pe alta, ceea ce nu se poate”, mai explică ex-goal-keeper-ul Bistriței.
El afirmă că „din fotbal am câștigat mult mai bine decât în afaceri, dar am prins perioade bune, și înainte, și după Revoluție. La Dinamo a fost extraordinar cu Lucescu și nea Vasile Ianul, jos pălăria cu Dinu la FC Național, Pădureanu îți respecta cu strictețe cuvântul când era vorba de plata jucătorilor la Bistrița, la fel Ștefan la Piatra Neamț”.
Eram mai dintr-o bucată ca sportivi. Negociam niște contracte și, dacă nu se achitau la timp, îi trăgeam de mânecă pe conducători. Adică să stau la sute de kilometri de familie, îmi fac treaba și să nu fiu plătit cum trebuie? Eu nu-i înțeleg pe cei de azi cum acceptă să joace luni întregi fără să încaseze salariile – Costel Câmpeanu pentru Prosport
Câmpeanu încheie: „Nu mi-a plăcut niciodată să arunc banii pe mașini scumpe, pe jeep-uri și altele din astea. M-am gândit întotdeauna că viața de sportiv e scurtă și trebuie să asigur familiei o stabilitate pe termen lung. Din cauza asta am și intrat de timpuriu în afaceri, ca să avem și o sursă de venit sigură după ce o închei cu fotbalul”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER